HTML

Friss topikok

  • Éva Kálmánné Ligeti: András! Örülök, hogy így érzed :) Köszönöm :) leka Ligeti Éva (2016.11.24. 22:54) Magna Cum Laude , Szinezd újra, Keverd újra
  • miuska: Újra itt, és biztatlak a további alkotásokra. Gratulálok, nagyon tetszik. Üdv. Vajk. (2010.08.12. 08:28) PA DÖ DÖ- Szabó János
  • miuska: Nagyon tetszik kedves Helena, mint minden versed és dalszöveged. További szép dalszövegeket várunk! (2010.08.12. 08:24) Roy-Ádám: Trambulin
  • anyuci41: Sok sikert Enikő!:) (2010.08.11. 12:40) Elég volt!
  • ilike46: Nagyon köszönöm a kedves észrevételeiteket. Szeretettel: Helena (2010.08.07. 17:49) Tóth Gabi: Elég volt....

Legfrissebb hozzászólások

Címkék

a (26) ádám (5) álarc (6) álom (4) általános (7) angyal (3) átirat (6) attila (3) az (27) band (5) batsányi (3) batthyány (5) bemutatása (3) bgf (4) bkgsz (3) bohóc (3) boszorkány (3) budapest (6) buli (6) cum (21) dalszöveg (13) debrecen (3) diák (4) disco (12) disco in my head (18) (3) dunakanyar (3) elég (17) eleg volt (25) élet (4) életem (15) emlék (5) emlékek (3) én (35) eniskolam (182) én életem (8) erik (8) és (8) farsang (44) farsangi (9) főiskola (5) gabi (10) gimi (5) gimnázium (5) gyerekek (3) hangulat (3) head (8) in (7) iskola (29) iskolám (21) istván (3) jános (20) jelmez (18) jelmezem (4) (3) józsef (3) kecskeméti (3) királylány (4) külker (6) laude (20) legjobb (6) magna (24) meg (4) mese (6) my (7) nem (5) nyár (3) padödö (9) pályázat (3) pa dö dő (4) pa dö dö (5) roy (7) simon (3) sport (4) suli (9) sumo (7) szabó (17) szabo janos (29) szakközépiskola (3) székesfehérvár (3) szentes (3) szerelem (8) színezd (26) szinezd (3) szinezd ujra (50) szöveg (15) tanár (4) tánc (3) történet (3) tóth (8) trambulin (14) tündér (5) tuti (3) új (3) újra (35) vers (7) volt (17) zene (11) Címkefelhő

Az \"én\" iskolám?

én-életem 2009.12.08. 16:38

Amint olvasgatom e pályázati felhívást, jókat derülök magamban. Magamon. Magunk közt szólva egész középiskolai pályafutásomon – ugyanis elsőként „Ő” jutott eszembe, mint az „Én iskolám”.
Merthogy itt már többé-kevésbé kiforr a diákember jelleme: nem olyan képlékeny, s talán már nem rezzen össze, ont magából sűrű füst-rengeteget ahogy megtapasztalja az újat; miként valamiféle misztikus és számomra már – még – mindig érthetetlen kémiai reakció.
De még nem is olyan oldott közösségbe cseppen bele az élet pipettájának végéről, mint az egyetemen, főiskolán, hanem éppenséggel a legmeghatározóbb élményekkel vértezi föl magát – első nagy szerelmek, azoknak csalódásai, sport, buli, az olykor-olykor kemény munka kárhozata – s jó esetben az elvégzése utáni édes szájíz.
Jóízűen elmerengek, s szemezgetek az emlékek forgatagából. Hatosztályos gimnazistaként nem szűkölködöm bennük, az élet egész palettájáról válogatva: van itt keserédes, könnyekre fakasztó – vidám és szomorú egyaránt, mindemellett unalmas, félálombeli, fárasztó, olyan, mely meglepetésekkel spékelve, s jó adag barátságban főzve, tetejére pedig silány érdemjegyet biggyesztve tálalandó. De legfőképpen egy emlékkép ostromolja agytekervényeimet. Illetve, annak a hiánya.
Mert nem ismertem itt a magányt.
Talán a legmasszívabb barátságok kötődnek meg itt; az iskolapadban, vagy ahogyan a Györgyi néni büféje előtti, sornak csak igen nagy jó indulattal titulálható, mozgó, kavargó, forgatagot gyarapítjuk, mert igen, ismerkedünk; ha mással nem, egy könyékkel.
Vagy a Pinceklubban tartott egy koncerten, melyet a diákzenekarok valamelyike ad vidáman, önfeledten. Diáktársainak. Vagy a felvételizőknek ugyanitt rendezett Teaház keretében, hol igazi E5vös diákokkal beszélgetve nyerhetnek bepillantást Jóöreg, Patinás, Bizalomgerjesztő Sulink mindezen jelzők mögött megbúvó igazi életébe – abba, ahogyan megéli azt a diák maga. Szívmelengető kezdeményezés – elvégre, még mindig a tanuló a leginkább illetékes, ha a tulajdon iskolája fölött szükségeltetik ítéletet hirdetni. Még ha az ötlet maga tanári fejből pattant is ki, a kedv és a jelentkezők tömkelege, akik szívesen töltötték el itt szabad délutánjukat (talán még a tanulás édes óráit is feláldozván) azért, hogy propagálják sulijukat, törődjenek kicsit a leendő gólyákkal – az a diákság sajátja. Itt is ismerkedünk – közösséget építünk - szó szerint.

S most csak egy igazán aprócska szeletet emeltem ki az ismerkedési, ökörködési alternatívák közül. Melyek fontosak; mert lehet, hogy X vagy Y nem tanít olyan jól; lehet hogy máshol is ugyanezt tanítják, talán még jobban is, már ha hiszünk a felmérések, a versenyek rideg, minden életszerűséget és lelket nélkülöző eredményeinek, melyek alapján talán van jobb suli; lehet hogy van ezer; de hogy ilyen jó hangulatú kevés, arra garancia van.
Mégpedig a kulturált, megértő, toleráns, jófej, és még sorolhatnám a jelzőket milyen közösség az; és nem is főként a tanárokra gondolok ekkor – ők csupán a feltételeit teremtik meg mindennek; teret engednek a diáknak hogy igazán diák lehessen; mert mi a diák még ekkor? Azért mégiscsak gyerek – emberkezdemény. S mikor törődik valamivel igazán?
Ha az az övé.
Márpedig ez a Mi iskolánk.
Színielőadások a Díszteremben, Eötvös-napok (ennek keretében reggeli kakaó és kifliosztás, ami szerény véleményem szerint az évszázad találmánya) Sport-nap, AVE-napok, Múzeumi-napok... Mind-mind egyfelől buli, másfelől tanulás, harmadrészről pedig azt az igazi, élő közösségbe való tartozás érzetét erősíti, mely a legbiztosabb hátteret adja a kamasznak, a felcseperedő diákembernek. Hátteret a tanuláshoz. Mégpedig oroszlánrészben diákok szervezésében.
S ilyenformán valami fantasztikusat teremt az Eötvös. Persze, van itt is versengés, egymást mindig csak a másik háta közepére kívánó diákok, tanárok, talán nem is kevés; de ott a közösség is, mely sosem vet ki. Mely törődik az őt körülvevő, talán csak pár emeletnyi mikrokozmoszával.
Mert ez a Mi iskolánk.

A bejegyzés trackback címe:

https://en-eletem-verseny.blog.hu/api/trackback/id/tr971583730

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Csökkenő férőhelyek az egyetemen és vár a Fidelitas! 2009.12.08. 23:42:50

A Fidelitasnál próbálják megfejteni mi bassza a csőrüket a középiskolásoknak, és akkor azt kell nekik mondani. Erre azért van szükség, mert a közigazgatásba készül távozni a Fidelitasosok zöme. Azokat pótolni kell. Az Egyenlítő tv hangfelvétel szerint ...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nem rossz bár egy irci tanár átolvashatta volna.
süti beállítások módosítása