HTML

Friss topikok

  • Éva Kálmánné Ligeti: András! Örülök, hogy így érzed :) Köszönöm :) leka Ligeti Éva (2016.11.24. 22:54) Magna Cum Laude , Szinezd újra, Keverd újra
  • miuska: Újra itt, és biztatlak a további alkotásokra. Gratulálok, nagyon tetszik. Üdv. Vajk. (2010.08.12. 08:28) PA DÖ DÖ- Szabó János
  • miuska: Nagyon tetszik kedves Helena, mint minden versed és dalszöveged. További szép dalszövegeket várunk! (2010.08.12. 08:24) Roy-Ádám: Trambulin
  • anyuci41: Sok sikert Enikő!:) (2010.08.11. 12:40) Elég volt!
  • ilike46: Nagyon köszönöm a kedves észrevételeiteket. Szeretettel: Helena (2010.08.07. 17:49) Tóth Gabi: Elég volt....

Legfrissebb hozzászólások

Címkék

a (26) ádám (5) álarc (6) álom (4) általános (7) angyal (3) átirat (6) attila (3) az (27) band (5) batsányi (3) batthyány (5) bemutatása (3) bgf (4) bkgsz (3) bohóc (3) boszorkány (3) budapest (6) buli (6) cum (21) dalszöveg (13) debrecen (3) diák (4) disco (12) disco in my head (18) (3) dunakanyar (3) elég (17) eleg volt (25) élet (4) életem (15) emlék (5) emlékek (3) én (35) eniskolam (182) én életem (8) erik (8) és (8) farsang (44) farsangi (9) főiskola (5) gabi (10) gimi (5) gimnázium (5) gyerekek (3) hangulat (3) head (8) in (7) iskola (29) iskolám (21) istván (3) jános (20) jelmez (18) jelmezem (4) (3) józsef (3) kecskeméti (3) királylány (4) külker (6) laude (20) legjobb (6) magna (24) meg (4) mese (6) my (7) nem (5) nyár (3) padödö (9) pályázat (3) pa dö dő (4) pa dö dö (5) roy (7) simon (3) sport (4) suli (9) sumo (7) szabó (17) szabo janos (29) szakközépiskola (3) székesfehérvár (3) szentes (3) szerelem (8) színezd (26) szinezd (3) szinezd ujra (50) szöveg (15) tanár (4) tánc (3) történet (3) tóth (8) trambulin (14) tündér (5) tuti (3) új (3) újra (35) vers (7) volt (17) zene (11) Címkefelhő

Szinyei Merse Pál Gimnázium

én-életem 2009.12.07. 22:28

Az én iskolám

A Szinyei Merse Pál Gimnázium a belváros egyik patináns részén található, a Kodály köröndnél.
Az oktatásról: aki a Szinyeibe akar jönni, tudnia kell, hogy számos képzés közül választhat. Vannak angolosok, spanyolosok, németesek; illetve olyanok is, akik latint, franciát vagy japánt tanulnak. A japán nyelv oktatása nemrég kezdődött meg iskolánkban.  A nyelvtanulás sokszínűsége mellett, különböző szakirányú osztályok között lehet válogatni: van általános tantervű, biológia-kémia tagozat, nyelvi előkészítős osztály, és az informatika iránt érdeklődőket is szívesen várjuk.
Következőkben a gimnáziumunk kiemelkedő biológia-kémia tagozatát mutatnám be. Azok, akik ide nyernek felvételt, négy éves kiváló képzést kapnak, különösen nagy szaktudású tanároktól. A két tantárgyat heti 4-4 órában sajátítják el a diákok. Mindemellett megismerkedhetnek egy igen különleges nyelvvel, a latinnal.
A két tantárgy közül elsőként a biológiáról: mi nem csupán könyvből tanulunk. Közel van hozzánk a Városliget, ezért gyakran tartják a pedagógusok az órát a szabadban a hatékonyabb tanulás és a növények könnyebb felismerése érdekében. Sőt, részt vehetünk a szaktanárok által szervezett túrákon a tanév bármely időszakában. Megemlíteném, hogy én a biológia tagozatnak köszönhetem, hogy eljutottam a vácrátóti botanikus kertbe, továbbá társaimmal együtt meglátogattuk a Fővárosi Állat-és Növénykertet. Viszont ha zöldet akartunk látni, elég volt csak kimenni a Kodály köröndre: egyből találkozhatunk egy igazi ritkasággal, a 180 éves juharlevelű platánnal (Platanus hybrida). Mindemellett a szaktantermekben is aktív oktatás folyik, ahol a százéves kitömött állatoktól a modern technikai eszközökig (pl. újfajta mikroszkópok) mindent használhatunk, amik még élvezetesebbé teszik számunkra a tanulást.
Néhány szóban szeretném megemlíteni a versenyeredményeket is: a Kitaibel Pál biológia versenyen Csajtay Zsófia és Camara-Bereczki Ferenc különdíjat kaptak, a Csapody Vera biológiai megmérettetésen pedig az iskolai csapat fővárosi szinten ért el helyezést. Innovációs világversenyen 2006-ban, Stockholmban Vass Csaba és Tarjányi Zoltán a második díjat hozta el az apoptózis témájában kísérleteivel. 
A tagozat másik tárgya a kémia. Ennek a tantárgynak az oktatói is a legnagyobb precizitással végzik munkájukat a kémia laborban és az előadóban egyaránt. Az előbbiben számtalan szemgyönyörködtető kísérletet végezhetünk a tanárokkal együtt. A gyakorlat után azonban jön a kevésbé izgalmas rész, a jegyzőkönyv elkészítése. 
Az osztályból részt vettünk a biológia mellett kémiai rendezvényeken is: 2008-ban Veszprémben a Hlavay József  Diákkonferencián Nagy Zsolttal, Sánta Barnabással együtt szerepeltünk. 2009 áprilisában a Marosvásárhelyi Diákszimpóziumon adta elő munkáját Asztalos Yvette, Kanizsai Krisztián és Szécsi Gábor. Ők szintén különdíjban részesültek. Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy a tagozatosok körülbelül 87%-át fel is veszik az általuk kiválasztott egyetemre, főiskolára és el is végzik azt.
Végül, de nem utolsó sorban szeretnék megemlíteni még néhány régi Szinyeist: Hanga Zoltánt, aki az Állatkert szóvivője, valamint Fenyő Ivánt, a fiatal színészt. Tökéletes két példa arra, hogy a biológia-kémia tagozatról tényleg bárhová el lehet jutni. 
Még néhány tanárunkról írnék pár szót: Németh-Varga Dóra tanárnő jelenleg magyar és történelem tanár, de biológia-kémia tagozaton végzett; Neizer Zita tanárnő szintén itt tanult viszont ő megmaradt a kémiánál. Mindketten iskolánk tanárai lettek.
Remélem a tanulmányokkal kapcsolatban minden érdeklődőt sikerült meggyőzni. 
Befejezésként a társasági életről: engem a biológia szóbeli győzött meg arról, hogy én ide akarok jönni. A szóbelinél a diákok segítik a tanárok munkáját, meg alkalom adtán a miénket is. 
Szerintem így is sokat írtam, de még mindig nem eleget. A Szinyei a megkérdezett diákok többségének meghatározza az életét, felnőttet nevel belőlünk, és mindenki nagy szeretettel gondol vissza rá.

A bejegyzés trackback címe:

https://en-eletem-verseny.blog.hu/api/trackback/id/tr341581927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása